Dag 23 – Gummiplantage og landsby

Til morgen sejlede vi op ad søen, stoppede et stykke oppe. Her blev vi sejlet ind til land med longtailboat, og derfra på en ladvogn efter en traktor op ad den bumpede og stejle bjergvej op mod landsbyen. Det var pænt ubehageligt at køre med den, med alle de bump.

Oppe i landsbyen kom vi rundt til forskellige huse og deres små kiosker, og blev forklaret historien med gummiplantagerne, hvor de hver aften laver et snit i træets stamme, og hver morgen kl 04 går ud og tapper træerne for gummi. Derfor sover de ret meget om dagen.

Thaierne der ejer plantagerne bor i træhuse, hvor de er nedenunder i skyggen om dagen, og ovenpå 1.salen om aftenen og natten, så vinden kan blæse ind under. Deres medarbejdere bor i gasbetonhuse. Nogle af træhusene er ret imponerende lavet. Selv møblerne er fantastiske. Og rigtig meget af det laver de selv med håndkraft.

Den sø vi er på (Khao Laem) er egentlig lavet for kun 30 år siden ved en dæmning, og det meste vand er regnvand der falder ned i den. Søen er ca 50 km lang og 20 km bred ved det bredeste sted. Ved dæmningen produceres der så strøm til de store byer.
De der boede på jorden inden dæmningen blev lavet, fik lov at flytte op ad bjergene, som ellers hører til naturen. Men de får ikke strøm fra dæmningen, så vi så også hvordan de med deres egne turbiner ved et lille vandløb producerer 1 kwh i 3 timer om aftenen. Det er det de har brug for i området. Vi nåede ikke at besøge skolen i dag.


Tilbage på husbåden fik vi lært at lave Pad Thai, som vi spiste til frokost. Herefter sejlede vi videre over til den vestlige side af søen, og slappede af, blev trukket af motorjollen rundt i kajak og se området, og fik hyggesnakket en masse og spillet både Uno og et andet kortspil alle sammen over en øl. Minibierne er væk nu vi er længere oppe ad søen. Det er rart. Nu er der kun fluer om aftenen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *